De Stichting Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij wil agrariërs stimuleren om de biodiversiteit op hun bedrijf te vergroten. Daarvoor heeft de stichting 42 pakketten opgesteld, parallel aan en ter aanvulling op het ANLb. Dit zijn de Beheerpakketten Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM), die op deze site worden uitgelegd. Voor de officiële teksten zie Formele beschrijving BBM-pakketten 2024.
Boeren kunnen deze pakketten afsluiten zowel ín als buíten de aangewezen ANLb-gebieden.
BoerenNatuur, de koepelorganisatie van de agrarische collectieven maakt via deze site de BBM-pakketten toegankelijk, en houdt ze up to date.
KPI-scores basis voor beloning
Met BBM-pakketten behaalt u als agrariër een score op de Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) in twee categorieën: de KPI Natuur & landschap en de KPI Kruidenrijk grasland. De score is uitgedrukt als percentage van uw totale bedrijfsareaal. Deze twee KPI’s vormen een integrale set, samen met de 5 KPI’s die voortkomen uit de KringloopWijzer. Deze set kan als basis dienen voor een beloning van bijvoorbeeld een zuivelcoöperatie, bank, provincie of maatschappelijke organisatie.
Voorbeeld:
Een zuivelcoöperatie bepaalt een minimale KPI-score Kruidenrijk grasland van 10%. Dit is dan één onderdeel van de set van 7 KPI’s waarop een plus op de melkprijs toegekend kan worden.
Boer kiest zelf hoe hij KPI-score behaalt
BBM levert niet per definitie een beloning per pakket, zoals bij het ANLb. Verschillende BBM-pakketten tellen op tot een KPI-score die aangeeft hoe sterk u de biodiversiteit op uw bedrijf stimuleert. U kiest zelf hoe u deze score behaalt door het kiezen van beheerpakketten.
Voorbeeld:
De ene boer kiest voor waterbeheer, de ander kiest voor weidevogelbeheer.
BBM al in pilots ingezet
De BBM-pakketten zijn ontwikkeld op basis van de kennis en ervaring van de agrarische collectieven en BoerenNatuur. Ze zijn al ingezet voor de pilotprojecten met verschillende zuivelbedrijven (2019), de melkstroom ‘On the Way to PlanetProof’, het project Brabants Bodem en de provincie Noord-Holland (2021). In een pilot in Zeeland en Noord-Brabant (2021) zijn BBM-pakketten ook getest bij een aantal akkerbouwbedrijven. Voor melkveehouders zijn ze goed bruikbaar en worden ze ingezet door publieke en private organisaties om boeren te belonen voor hun inzet voor natuur en biodiversiteit.
Weging en KPI’s
Elk BBM-pakket heeft een wegingsfactor per hectare (zie de BBM-tabel). Deze is gebaseerd op de winst voor de biodiversiteit en de benodigde inspanning voor het uit te voeren beheer.
Voorbeeld:
Een houtwal weegt per hectare zwaarder dan een hectare grasland met rustperiode.
Relatie BBM en ANLb
De BBM-pakketten zijn grotendeels afgeleid van de pakketten van de subsidieregeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb), maar komen veelal niet volledig overeen. Als op een perceel al een ANLb-pakket ligt, zijn de ANLb-voorwaarden leidend. In de wegingstabel staat aangegeven met welk BBM-pakket dit ANLb-pakket correspondeert, en welke wegingsfactor dus daarbij hoort voor het berekenen van de KPI-score.
Als agrariër met ANLb kunt u ook extra BBM-pakketten afsluiten, bijvoorbeeld voor uw erf, maar ook andere BBM-pakketten zijn mogelijk. Zo kunt u uw KPI-score verhogen. Zie de ANLb-tabel.
Het budget voor het afsluiten van ANLb van een collectief is beperkt, soms is geen ANLb mogelijk, terwijl u misschien wel natuur- of landschapsbeheer uitvoert of zou willen uitvoeren. Het afsluiten van BBM-pakketten is niet gebonden aan dezelfde voorwaarden (op basis van leefgebieden) als het ANLb. Wel moet een pakket passend zijn in de lokale omgeving. Het lokale agrarische collectief kan u hierover adviseren.