Landschapselementen zijn elementen die naast een cultuurhistorische en landschappelijke functie ook grote betekenis hebben voor biodiversiteit in het landelijk gebied. Veel boerenlandvogels, maar ook insecten, amfibieën en (kleine) zoogdieren hebben deze elementen nodig als voortplantingsbiotoop, schuilplek of voedselbron. Landschapselementen zijn bovendien de verbindende factor tussen grotere natuurgebieden waarlangs fauna zich kan verplaatsen.
Pakketten
- Het kan gaan om losstaande elementen zoals een poel of solitaire boom.
- Als verbinding heel interessant zijn de meer lijnvormige elementen als houtwallen/houtsingels, knot- of laanbomen, knip- en scheerheggen, struweelhagen en struweelranden.
- Ook vlakvormige elementen helpen de biodiversiteit vooruit, zoals een half- of hoogstamboomgaard, hakhoutbosje, griendje of bosje.
Actief onderhoud
Voor alle elementen geldt dat ze actief onderhouden moeten zijn en in principe niet op het erf liggen. Wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud, kan het element niet meetellen voor de Biodiversiteitsmonitor. Daarbij valt te denken aan poelen die dicht zijn gegroeid of volledig omgeven zijn met schaduwgevende begroeiing, knotbomen die dusdanig lang niet geknot zijn dat de takken (bijna) doorscheuren, etc.
Bij het uitvoeren van onderhoudswerk moet u rekening houden met aanwezige nesten en holtes. Van een aantal vogels is het nest het gehele jaar door beschermd, ook als de vogels zelf niet aanwezig zijn. Bomen met holtes kunnen door beschermde vleermuizen of vogels gebruikt worden.
Klik op het menu op deze pagina voor een overzicht van de verschillende landschapspakketten.