Verschillende soorten vogels zijn in belangrijke mate afhankelijk van boerenerven, zoals de boerenzwaluw, steenuil en kerkuil. Ook soorten als huiszwaluw, kneu, ringmus en spotvogel zijn op veel boerenerven te vinden. Veel van deze soorten staan op de Rode Lijst, wat betekent dat ze in hun voortbestaan bedreigd worden. Dit komt voornamelijk doordat erven steeds ‘netter’ en grootschaliger worden, waardoor vogels geen voedsel of broedplek meer weten te vinden.
Pakketten
Daarom is er een pakket voor nest- en broedgelegenheid op het erf (licht) en een zware variant.
Ook vlinders, egels en amfibieën profiteren van aangepast erfbeheer. Brede en lange hagen van inheemse struiken, knotbomenrijen of kleine bosjes op het erf bieden zijn voor hen belangrijke biotopen. Van belang is een diverse gelaagdheid: hogere opgaande bomen (hoog), lagere struiken (middel) en grondbedekking door vegetatie op de bodem (laag) bieden in combinatie de meeste biodiversiteit. Hiervoor is een pakket opgezet voor opgaande beplanting op het erf (licht), met ook hier een zware variant.
Het gaat hierbij om beheermaatregelen, die passen op het boerenerf van het melkveebedrijf. Daarbij gaat het om inheemse en streekeigen struiken en bomen. Het betreft niet tuinieren: een vogelhuisje in de tuin en een voederpaal behoren niet tot BBM-pakketten.
Kijk in het menu op deze pagina voor de verschillende erfbeheerpakketten.